belasting.hypotheek-actueel.nl
Financiƫle informatie, links en rekenmodules
donderdag 29 februari 2024

Italiaanse regering keurt stabiliteitsmaatregelen goed

ROME (Dow Jones)--De Italiaanse regering heeft dinsdagavond laat de stabiliteitswet voor 2013-2015 goedgekeurd.

De wet was er in eerste instantie op gericht een volledige 2%-verhoging van de belasting toegevoegde waarde (btw) per 1 juli 2013 te vermijden, omdat consumenten nog steeds geplaagd worden door alle bezuinigingen waarmee het land een internationale steunaanvraag wist te vermijden. Hoewel de regering de btw alsnog verhoogt per 1 juli, bedraagt de verhoging slechts 1 procentpunt tot 22%.

Ook het verschaffen van enige ademruimte aan lage inkomens door belastingverlagingen is onderdeel van de wet. Premier Mario Monti en zijn ministers hebben beloofd de bevolking verder niet te belasten met nieuwe belastingen.

De stabiliteitswet, die ongeveer EUR11,6 miljard aan waarde representeert, zou gefinancierd moeten worden door minder uitgaven van de overheid en door het aannemen van een Europese financiele transactietaks, ook Tobin-taks genoemd, stelt de regering Monti, hoewel ook de Italiaanse schuldenlast door de wet verder oploopt.

Het kabinet kwam tevens met maatregelen om de arbeidsproductiviteit te verbeteren. Recent benadrukte Monti tijdens een toespraak de zwakke arbeidsproductiviteit in het afgelopen decennium, waarbij de premier opmerkte dat dit zich voordeed ondanks gestagneerde reele inkomens en dat een oplossing voor het probleem complex zou blijken.

- Door Liam Moloney and Enza Tedesco (met een bijdrage van Giada Zampano en Guglielmo Valia ), vertaald en bewerkt door Elco van Groningen, Dow Jones Nieuwsdienst; +31 20 571 52 00; elco.vangroningen@dowjones.com

Voor u geselecteerd uit de media:
Hoe weet je dat je niet te veel voor een woning betaalt? Volg De Gouden Tips voor het kopen van een woning
De Gouden Aankooptips! Hoe weet je dat je niet te veel voor een woning betaalt? Volg De Gouden Tips voor het kopen van een woning